Criollo – klenot ve světě kakaa…
Kakovníky odrůdy Criollo mají původ ve Střední Americe a jižním Mexiku.
Slovo Criollo přeloženo ze španělštiny znamená místní nebo domorodý. Je to odrůda, která se pěstuje velmi málo – tvoří necelé jedno promile světové produkce. Na rozdíl od ostatních odrůd má širokou škálu chutí, od ovocných ke kořeněným a vyžaduje pouze krátkou dobu fermentace. Kakaovníky jsou velmi choulostivé na pěstování, jsou citlivé na choroby a škůdce. Tomuto odpovídá i nízká produkce a vysoká cena. Pokud si ale chcete pochutnat na výtečném kakau a zároveň zdravě zamlsat, jistě nesáhnete vedle, když zvolíte právě kakao Criollo.
Přírodní třtinové sladidlo Panela...
Toto sladidlo, nazývané též Rapadura či Raspadura se získává vylisováním ze surové cukrové třtiny. Tato vytlačená surová šťáva je pak následně šetrným způsobem vysoušena a poté drcena. Nejde tedy o klasický rafinovaný třtinový cukr! Díky tomuto způsobu zpracování je v Panele přirozeným způsobem zachováno maximum výživných látek a to bez jakýchkoli chemických úprav. Panela je skutečně "živou potravinou" a to i v tom smyslu, že nemá strukturu krystalů jako klasický cukr, a proto se při sypání jednotlivé částečky po sobě valí a budí dojem samovolného pohybu. Panela je zlatavé barvy, jemně lahodné, lehce karamelové příchuti.