Palmový olej Carotino Premium 500g
Popis
SLOŽENÍ:
100% červený palmový olej
Červený olej Carotino je chutná alternativa olivového oleje i jiných dalších jedlých olejů, produkt bez cholesterolu a GMO, který se díky obsahu přírodních jednodruhových nenasycených tuků hodí na vaření, pečení, smažení i k přípravě salátů. Olej z červeného palmového ovoce použitý v oleji Carotino se používá již 5 000 let a to ve více než 130 různých zemích, pochází z ekologicky udržitelných plantáží v Malajsii, kde je pěstován pod přísným ekologickým dozorem. Palmový olej se získává z čerstvého palmového ovoce, a proto by se neměl zaměňovat s palmovým jádrovým olejem, který se extrahuje ze semen palmového ovoce a má tedy odlišné chemické i fyzikální vlastnosti a tedy i použití.
Vlastnosti:
- neobsahuje žádná umělá barviva, konzervační látky či přísady, nenajdete v něm hydrogenované tuky, které zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu
- potravinářským výrobkům dodává dlouhodobou stabilitu, přitažlivý vzhled, neovlivňuje jejich chuť, neváže na sebe negativní pachy
- vyniká schopností zadržovat vodu bez emulgátoru
- je vyráběn bez hydrogeneze, tj. bez trans mastných kyselin
- je lehce stravitelný a příznivě podporuje metabolizmus organizmu
POUŽITÍ V KUCHYNI:
Nespornou výhodou tohoto oleje je, podobně jako u oleje kokosového, že jej lze užít kromě přípravy pokrmů studené kuchyně (saláty, pomazánky, dezerty, sladká jídla, omáčky ...) i k přípravě teplých jídel při smažení, pečení a fritování, neboť tím neztrácí zdraví prospěšné přírodní látky. Díky svému vysokému bodu varu (min 250 °C) se palmový olej nepřepaluje a nedochází tedy k uvolňování nepříjemného zápachu. Charakteristické je pro něj to, že vzhledem ke své typické červeno-oranžové barvě, která je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech, zbarvuje i připravované pokrmy do červena. Při používání oleje Carotino bude mnoho vašich výtvorů mít jemný zlatý nádech a přitažlivější chuť, to vše bez použití umělých přísad nebo barviv.
BLIŽŠÍ KOMENTÁŘ:
Palmový olej a jeho užívání má širokou historii, k přípravě jídla se užívá již více než 5000 let. Plod, ze kterého se olej získává, je tmavě červené barvy velikosti velké švestky a roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jedno semeno.
Palmový olej se získává z dužiny plodu obklopující toto semeno. Plody se nejprve spaří, potom rozdrtí a vylisují. Semena se při lisování plodů uvolní a používají se po rozdrcení dále k lisování oleje. Olej ze semen se označuje jako palmojádrový. Palma olejná představuje nejproduktivnější olejnatou rostlinu, produkující až 5 tun oleje na hektar (řepka olejná jen 1,2 tuny).
Firma CAROTINO z Malajsie je jedinou firmou na světě, která červený palmový olej komerčně vyrábí tímto šetrným postupem. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. Od poloviny 20. století se palma olejná ve velkém množství pěstuje především v Malajsii a Indonésii.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 3450 kJ/824 kcal; tuky: 92 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 39 g; sacharidy: 0 g; z toho cukry: 0 g; bílkoviny: 0 g; sůl: 0 g.přírodní karoteny 46 mg, vitamín E 18 mg, kloenzim q10 12mg.
energetická hodnota: 3450 kJ/824 kcal; tuky: 92 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 39 g; sacharidy: 0 g; z toho cukry: 0 g; bílkoviny: 0 g; sůl: 0 g.přírodní karoteny 46 mg, vitamín E 18 mg, kloenzim q10 12mg.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v chladu a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Upozornění:
Při teplotě pod 18°C může dojít k zakalení oleje, při teplotě pod 5°C může dojít ke ztuhnutí - nemá vliv na kvalitu, umístěte k přiměřenému zdroji tepla (ne na slunce!). Nevystavujte teplotám vyšším jak 50°C. Chraňte před přímým slunečním světlem.
OBSAH:
500 ml, plast
Hmotnost | 0.5 kg |